Current Affairs Quiz 7 January 2022

7 January 2022 Current Affairs Quiz: Daily Current Affairs plays an important role in every competitive exams like Banking, SSC, Railways, UPSC, State PSC, Technical Exams AAI, DRDO, FSSAI, NTPC, BHEL, ONGC, etc.

7 January 2022 Current Affairs Quiz includes New Appointments, Awards and Honours, Banking News, Defence News, National News, International News, Sports News, State News and Miscellaneous News. A student can score full marks in current affairs if he/she is well versed with latest current affairs 2022. Here in this article we are sharing Current Affairs Quiz 7 January 2022 Important GK. 7 January 2022 current affairs quiz includes various important questions.

7 January 2022 Current Affairs Quiz, January 6 2022 Current Affairs Quiz, Current Affairs 2022, 6 January 2022, 2022 Current Affairs

Current Affairs Quiz 7 January 2022 is very useful for various competitive exams. We collect news from various sources i.e. AIR News, PIB News, Samachar, Editorial, ANI, Wion News, Financial Express, The Hindu, Economic Times, Business Standard, etc.

Click Here to Read Today’s Current Affairs Quiz in Hindi

7 January 2022 Current Affairs Quiz

Prashant Chaturvedi

1. Dr. Jitendra Singh inaugurated India’s first Open Rock Museum. Where it is located?
a) Mumbai
b) Hyderabad
c) Kochin
d) Lucknow

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Hyderabad)
Important Point: Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh on 6th January inaugurated India’s first unique “Rock” Museum at Hyderabad.[/expander_maker]

2. Which of the following organization signs promoters agreement with Green Energy Development Corporation of Odisha Ltd. (GEDCOL) for “Development of 500 MW Floating Solar Projects on different water bodies in Odisha”?
a) ONGC
b) NTPC
c) NHPC
d) ISRO

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (NHPC)
Important Point: NHPC Limited, India’s premier hydropower company has signed Promoters Agreement with Green Energy Development Corporation of Odisha Ltd. (GEDCOL), a leading State PSU in the renewable energy sector in Odisha on 04th January 2022 for “Development of 500 MW Floating Solar Projects on different water bodies in Odisha”.[/expander_maker]

3. Which of the following nation discovers huge natural gas hydrate deposits in Bay of Bengal?
a) India
b) Sri Lanka
c) China
d) Bangladesh

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (Bangladesh)
Important Point: Bangladesh has discovered huge potential natural gas hydrate deposits of 0.11 to 0.73 trillion cubic feet (TCF) in its exclusive economic zone area. It is equivalent to 17-103 TCF of natural gas reserves.[/expander_maker]

4. Which of the following organization deploys 244 Meri Saheli teams at major railway stations across country?
a) CRPF
b) CISF
c) BSF
d) RPF

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (RPF)
Important Point: Railway Protection Force, RPF has deployed 244 Meri Saheli teams at major railway stations across the country to provide security to lady passengers in long distance trains particularly travelling alone.[/expander_maker]

5. Cabinet approves Intra-State Transmission System – Green Energy Corridor Phase-II. This scheme will help in achieving the target of _________ installed RE capacity by 2030.
a) 750 GW
b) 650 GW
c) 450 GW
d) 950 GW

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (450 GW)
Important Point: The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the scheme on Green Energy Corridor (GEC) Phase-II for Intra-State Transmission System (InSTS) for addition of approximately 10,750 circuit kilometres (ckm) of transmission lines and approx. 27,500 Mega Volt-Amperes (MVA) transformation capacity of substations.The scheme will help in achieving the target of 450 GW installed RE capacity by 2030.[/expander_maker]

6. Union Cabinet has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and which country for construction of bridge over Mahakali River at Dharchula?
a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Bhutan

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Nepal)
Important Point: The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, on 6th January has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Nepal for construction of bridge over Mahakali River at Dharchula (India)- Dharchula (Nepal).[/expander_maker]

7. Union Cabinet has approved Memorandum of Understanding between India and which nation on Cooperation in the field of Disaster Management?
a) Afghanistan
b) Turkmenistan
c) Iran
d) Israel

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Turkmenistan)
Important Point: The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between India and Turkmenistan on Cooperation in the field of Disaster Management. The MoU seeks to put in place a system, whereby both India and Turkmenistan will be benefited from the Disaster Management mechanisms of each other and it will help in strengthening the areas of preparedness, response and capacity building in the field of Disaster Management.[/expander_maker]

8. Shri Nitin Gadkari inaugurated and laid foundation stones for ______ of National Highway projects worth Rs.12981 crore in Uttar Pradesh.
a) 572 km
b) 872 km
c) 612 km
d) 432 km

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (572 Km)
Important Point: Union Minister for Road Transport and Highways Shri Nitin Gadkari on 6th January inaugurated and laid foundation stones for 572 km of National Highway(NH) projects at a cost of Rs.12981 crore in Kaushambi, Ayodhya and Basti in Uttar Pradesh.[/expander_maker]

Dear friends, hope you have liked today’s Current Affairs Quiz 7 January 2022, if you like our current affairs then do not forget to share it with your friends, so that more and more children can be helped. Click on the link given below to read about different category of Current Affairs. Jai Hindi, Jai Bharat 

Also Read : English News Headlines

Also Read : English Current Affairs Quiz

Also Read: Latest Govt. Jobs Updates

यह भी पढ़ें : सरकारी नौकरी अपडेट 

यह भी पढ़ें : हिंदी न्यूज़ हेडलाइंस

यह भी पढ़ें : हिंदी करंट अफेयर्स क्विज

Prashant Chaturvedi YouTube

Posted in Current Affairs Quiz

Tags - 2022 Current Affairs Quiz7 January 2022 Current Affairs QuizCurrent Affairs Quiz 2022Current Affairs Quiz 7 January 2022Current Affairs Quiz January 2022Current Affairs Quiz TodayDaily Current Affairs QuizDaily GKEnglish Current Affairs QuizJanuary 2022 Current Affairs QuizToday's Current Affairs Quiz