Current Affairs Quiz 3 January 2022

January 3 2022 Current Affairs Quiz: Daily Current Affairs plays an important role in every competitive exams like Banking, SSC, Railways, UPSC, State PSC, Technical Exams AAI, DRDO, FSSAI, NTPC, BHEL, ONGC, etc.

January 3 2022 Current Affairs Quiz includes New Appointments, Awards and Honours, Banking News, Defence News, National News, International News, Sports News, State News and Miscellaneous News. A student can score full marks in current affairs if he/she is well versed with latest current affairs 2022. Here in this article we are sharing Current Affairs Quiz 3 January 2022 Important GK.January 3 2022 Current Affairs Quiz, Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz January 1 2022 is very useful for various competitive exams. We collect news from various sources i.e. AIR News, PIB News, Samachar, Editorial, ANI, Wion News, Financial Express, The Hindu, Economic Times, Business Standard, etc.

Click Here to Read Today’s Current Affairs Quiz in Hindi

January 3 2022 Current Affairs Quiz

Prashant Chaturvedi

1. Who of the following appointed as new MD and CEO of Punjab National Bank?
a) Atul Kumar Goel
b) S.S. Mallikarjuna Rao
c) Shri Dinesh Kumar Khara
d) Shri Ashwani Bhatia

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (Atul Kumar Goel)
Important Point: Atul Kumar Goel will be the new MD and CEO of Punjab National Bank (PNB) effective from February 1, 2022. He will replace S.S. Mallikarjuna Rao. Before joining PNB, He was MD and CEO of UCO Bank.[/expander_maker]

2. Who is the following has recently been honored with “Bihar Vibhuti Samman”?
a) Rohit Kumar
b) Arjun Swami
c) Nitish Kumar
d) Phagu Chauhan

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (Rohit Kumar)
Important Point: Media Trendz’s founder Rohit Kumar has recently been honoured with “Bihar Vibhuti Samman” at the Bihar Entrepreneurship Conclave 2021. The event, which was held at NDMC Convention Centre New Delhi, was organized by Let’s Inspire Bihar.[/expander_maker]

3. Which of the following organization recently celebrated its 64th foundation day on 1st January 2022?
a) DRDO (Defence Research and Development Organisation)
b) ISRO (Indian Space Research Organisation)
c) HAL (Hindustan Aeronautics Limited)
d) NHPC (National Hydroelectric Power Corporation)

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (DRDO)
Important Point: Defence Research and Development Organisation (DRDO) celebrated its 64th foundation day on 1st January 2022. It was on this day in 1958 when DRDO was formed to make India strong and self-reliant in terms of science and technology and especially in military technologies.[/expander_maker]

4. Who of the following is Chief of DRDO?
a) Shri R. Madhavan
b) Vikram Sarabhai
c) G. Satheesh Reddy
d) Ketan Patel

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (G. Satheesh Reddy)
Important Point: G. Satheesh Reddy is the chief of DRDO.[/expander_maker]

5. Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina inaugurated the 26th annual Dhaka International Trade Fair (DITF) on?
a) 30th December 2021
b) 2nd January 2022
c) 31st December 2021
d) 1st January 2022

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (1 January 2022)
Important Point: Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina inaugurated the 26th annual Dhaka International Trade Fair (DITF) on 1st January 2022. She declared the ICT products and services as the ‘product of the year 2022’.[/expander_maker]

6. Who of the following is the President of Bangladesh ?
a) Yusuf Khan
b) Abdul Hamid
c) Hamid Karzai
d) Imran Khan

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Abdul Hamid)
Important Point: Abdul Hamid is the President of Bangladesh.[/expander_maker]

7. Who of the following is the Education Minister of India?
a) Dharmendra Pradhan
b) Piyush Goyal
c) Nirmala Sitharaman
d) Ashwini Vaishnav

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (Dharmendra Pradhan)
Important Point: [/expander_maker]

8. When did Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojna Launched?
a) 24 February 2019
b) 15 June 2019
c) 21 February 2019
d) 24 March 2019

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A ( 24 February 2019)
Important Point: Government launched Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojna on 24 February 2019 to provide Rs. 6000 per annum in three installments to all the eligible farmers[/expander_maker]

9. Education Minister Dharmendra Pradhan launched nationwide 100 days reading campaign. Name the campaign.
a) Padhe India
b) Padhe Bharat
c) Indian Paathshaala
d) Bharat Paathshaala

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Padhe Bharat)
Important Point: Education Minister Dharmendra Pradhan on 1st January 2022 launched a nationwide 100-day reading campaign, “Padhe Bharat”. The Campaign is in alignment with the National Education Policy (NEP)-2020.[/expander_maker]

10) Where is Major Dhyan Chand Sports University situated in Uttar Pradesh?
a) Greater Noida
b) Kanpur
c) Meerut
d) Lucknow

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (Meerut)
Important Point: [/expander_maker]

Also Read: Latest Jobs

Also Read: Current Affairs 2022

Category Wise Current Affairs

Awards and Honours Latest Appointments
Banking News Books and Authors
Cabinet Decisions Defence News
Brand Ambassadors Important Days
International News MoUs and Agreements
National News Obituaries News
Science News Sports News
State Current Affairs Summits & Conference
Static GK Daily Current Affairs

Prashant Chaturvedi YouTube

Posted in Current Affairs Quiz

Tags - 2022 Current Affairs QuizCurrent Affairs Quiz 2022Current Affairs Quiz January 2022Current Affairs Quiz January 3 2022Current Affairs Quiz TodayDaily Current Affairs QuizDaily GKEnglish Current Affairs QuizJanuary 2022 Current Affairs QuizJanuary 3 2022 Current Affairs QuizToday's Current Affairs Quiz