Current Affairs Quiz 4 January 2022

January 4 2022 Current Affairs Quiz: Daily Current Affairs plays an important role in every competitive exams like Banking, SSC, Railways, UPSC, State PSC, Technical Exams AAI, DRDO, FSSAI, NTPC, BHEL, ONGC, etc.

January 4 2022 Current Affairs Quiz includes New Appointments, Awards and Honours, Banking News, Defence News, National News, International News, Sports News, State News and Miscellaneous News. A student can score full marks in current affairs if he/she is well versed with latest current affairs 2022. Here in this article we are sharing Current Affairs Quiz 4 January 2022 Important GK.

January 4 2022 Current Affairs Quiz, Current Affairs 2022, 4 January 2022, 2022 Current Affairs

Current Affairs Quiz January 4 2022 is very useful for various competitive exams. We collect news from various sources i.e. AIR News, PIB News, Samachar, Editorial, ANI, Wion News, Financial Express, The Hindu, Economic Times, Business Standard, etc.

Click Here to Read Today’s Current Affairs Quiz in Hindi

January 4 2022 Current Affairs Quiz

Prashant Chaturvedi

1. Who has recently retired from international cricket team of Pakistan?
a) Mohammad Hafeez
b) Inzamam-ul-Haq
c) Mohammad Yousuf
d) Shahid Afridi

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (Mohammad Hafeez)

Important Point : All-rounder Mohammad Hafeez has retired from international cricket after representing Pakistan in 392 matches over 18 years. [/expander_maker]

2. Who of the following is the Prime Minister of Pakistan?
a) Liaquat Ali Khan
b) Benazir Bhutto
c) Imran Khan
d) Nawaz Sharif

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: C (Imran Khan)

Important Point: Imran Khan is a Pakistani politician and former cricketer who is the 22nd and current prime minister of Pakistan.[/expander_maker]

3. Which of the following will soon become the first Union Territory in the country to have a district level good governance index?
a) Lakshadweep
b) Jammu and Kashmir
c) Ladakh
d) Delhi

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: B (Jammu and Kashmir)

Important Point: Jammu and Kashmir will soon become the first Union Territory in the country to have a district level good governance index. , Good Governance Index at the district level will enable each of the 20 districts of Jammu and Kashmir to rise to the level of some of the best administered districts of the country.[/expander_maker]

4. “Losar”the traditional new year celebrated by?
a) Jammu and Kashmir
b) Ladakh
c) Chandigarh
d) Goa

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: B (Ladakh)

Important Point: Ladakh celebrated, Losar, the traditional new year on 3rd January. Losar is being celebrated by Buddhist Community in the region with elaborated symbolic festivities in the name of God and Goddess.[/expander_maker]

5. What is the Capital of Ladakh?
a) Leh, Kargil
b) Srinagar
c) Kavaratti
d) Puducherry

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: A (Leh, Kargil)

Important Point: Ladakh is a region administered by India as a union territory, and constitutes a part of the larger Kashmir region, which has been the subject of dispute between India, Pakistan, and China since 1947. Leh is the capital of the Himalayan territory of Ladakh.[/expander_maker]

6. Who has appointed as new Chief Financial Officer (CFO) of Tata Powers?
a) Ramesh Subramanyam
b) Amey Naik
c) Sanjeev Churiwala
d) Ashish Khanna

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: C (Sanjeev Churiwala)

Important Point: Sanjeev Churiwala appointed as new Chief Financial Officer (CFO) of Tata Powers. He is a chartered accountant and he has over 27 years of corporate experience. [/expander_maker]

7. According to the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) data released on 3 January 2022. How many per cent Unemployment rate in India rose up in December 2021?
a) 7.91 per cent
b) 8.91 per cent
c) 7.34 per cent
d) 9.99 per cent

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: A (7.91 per cent)

Important Point: Important Point: Unemployment rate in India rose to 7.91 per cent in December 2021 from 7 per cent in the previous month, according to the Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) data released on 3 January 2022.[/expander_maker]

8. Who of the following is the Chairman of Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) ?
a) Mahesh Vyas
b) Kalpana Sampat
c) SA Dave
d) Ajay Shah

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: C (Surendra Ambalal Dave)

Important Point: Surendra Ambalal Dave is Chairman at Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) India. [/expander_maker]

9. In which of the following University, Defence Minister Rajnath Singh inaugurated Kalpana Chawla Centre for Research in Space Science & Technology (KCCRSST) on January 03, 2022?
a) Pune University
b) Chandigarh University
c) Delhi University
d) Punjab University

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: B (Chandigarh University)

Important Point: Defence Minister Rajnath Singh inaugurated Kalpana Chawla Centre for Research in Space Science & Technology (KCCRSST) at Chandigarh University on January 03, 2022. He also launched a Scholarship Scheme, worth Rs 10 crore, for the wards of Defence Personnel of the three Services.[/expander_maker]

10. Name the Indian-American astronaut and engineer who was the first woman of Indian origin to go to space?
a) Ankita Sharma
b) Kalpana Chawla
c) Sunita Williams
d) John Herrington

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”] Correct Answer: B (Kalpana Chawla)

Important Point: Kalpana Chawla (March 17, 1962 โ€“ February 1, 2003) was an Indian-American astronaut and engineer who was the first woman of Indian origin to go to space.[/expander_maker]

Also Read: Latest Jobs

Also Read: Current Affairs 2022

Category Wise Current Affairs

Awards and Honours Latest Appointments
Banking News Books and Authors
Cabinet Decisions Defence News
Brand Ambassadors Important Days
International News MoUs and Agreements
National News Obituaries News
Science News Sports News
State Current Affairs Summits & Conference
Static GK Daily Current Affairs

Prashant Chaturvedi YouTube

Posted in Current Affairs Quiz

Tags - 2022 Current Affairs QuizCurrent Affairs Quiz 2022Current Affairs Quiz January 2022Current Affairs Quiz January 4 2022Current Affairs Quiz TodayDaily Current Affairs QuizDaily GKEnglish Current Affairs QuizJanuary 2022 Current Affairs QuizJanuary 4 2022 Current Affairs QuizToday's Current Affairs Quiz