Current Affairs Quiz 5 January 2022

January 5 2022 Current Affairs Quiz: Daily Current Affairs plays an important role in every competitive exams like Banking, SSC, Railways, UPSC, State PSC, Technical Exams AAI, DRDO, FSSAI, NTPC, BHEL, ONGC, etc.

January 5 2022 Current Affairs Quiz includes New Appointments, Awards and Honours, Banking News, Defence News, National News, International News, Sports News, State News and Miscellaneous News. A student can score full marks in current affairs if he/she is well versed with latest current affairs 2022. Here in this article we are sharing Current Affairs Quiz January 5 2022 Important GK. January 5 2022 current affairs quiz includes various important questions.

January 5 2022 Current Affairs Quiz, Current Affairs 2022, 4 January 2022, 2022 Current Affairs

Current Affairs Quiz January 5 2022 is very useful for various competitive exams. We collect news from various sources i.e. AIR News, PIB News, Samachar, Editorial, ANI, Wion News, Financial Express, The Hindu, Economic Times, Business Standard, etc.

Click Here to Read Today’s Current Affairs Quiz in Hindi

January 5 2022 Current Affairs Quiz

Prashant Chaturvedi

1. Who of the following appointed as the head of ONGC (Oil and Natural Gas Corporation), making her the first woman to head ONGC?
a) Ankita Ahuja
b) Alka Mittal
c) Anamika Malhotra
d) Ritu Kumar

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Alka Mittal)
Important Point : State-run Oil and Natural Gas Corporation’s (ONGC) Director HR (human resources), Alka Mittal, has been given additional charge of chairman and managing director, making her the first woman to head the energy major.[/expander_maker]

2. Who of the following appointed as new Director General for the National Mission for Clean Ganga?
a) Vini Mahajan
b) G Sateesh Reddy
c) Vinay Tripathi
d) G Ashok Kumar

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (G Ashok Kumar)
Important Point : Shri G Asok Kumar, Additional Secretary, Ministry of Jal Shakti took over as the new Director General for the National Mission for Clean Ganga, Ministry of Jal Shakti. He belongs to the Indian Administrative Services Telangana Cadre 1991 batch. Before joining NMCG, he served as the Mission Director for National Water Mission.[/expander_maker]

3. Which of the following platform launched Unified Presentment Management System (UPMS)?
a) Google Pay
b) Amazon Pay
c) Phone Pe
d) Bharat BillPay

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (Bharat Bill Pay)
Important Point : NPCI Bharat BillPay on 4 January 2022 announced the launch of a Unified Presentment Management System (UPMS), which will enable users to set up standing instructions on their recurring bill payments across all channels and modes of digital payments.[/expander_maker]

4. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the New Integrated Terminal Building at Maharaja Bir Bikram Airport. Where it is located?
a) Imphal
b) Pune
c) Agartala
d) Lucknow

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (Agartala)
Important Point : Prime Minister Shri Narendra Modi on 4th January 2022 inaugurated the New Integrated Terminal Building of Maharaja Bir Bikram (MBB) Airport and launched key initiatives like Mukhyamantri Tripura Gram Samriddhi Yojana and Project Mission 100 of Vidyajyoti Schools.[/expander_maker]

5. Who is the current Governor of Tripura?
a) Biplab Kumar Deb
b) Jishnu Dev Sharma
c) Satyadev Narayan Arya
d) N. Biren Singh

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (Satyadev Narayan Arya)
Important Point : Satyadev Narayan Arya is the governor of Tripura.[/expander_maker]

6. Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal lays foundation stone for Heartfulness International Yoga academy at __________.
a) Jaipur
b) Hyderabad
c) Indore
d) Nasik

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Hyderabad)
Important Point : The Union Ayush Minster Shri Sarbananda Sonowal laid the foundation stone for the Heartfulness International Yoga academy on 3rd January at Hyderabad. The Academy will set new benchmarks in yoga training. The Heartfulness International Yoga Academy comprises Yoga halls that can accommodate 100 Yoga students in each hall.[/expander_maker]

7. Union Education Minister launches NEAT 3.0 and AICTE prescribed technical books in regional languages. Who is the Union Education Minister?
a) Piyush Goyal
b) Ramesh Pokhriyal Nishank
c) Dharmendra Pradhan
d) Narendra Tomar

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (Dharmendra Pradhan)
Important Point : Union Education Minister and Skill Development Minister Shri Dharmendra Pradhan launched NEAT 3.0, a single platform to provide the best-developed ed-tech solutions and courses to students of the country. The Minister also launched AICTE prescribed technical books in regional languages.[/expander_maker]

8. Dr. Jitendra Singh launches Web Portal for PM’s Excellence Award, says prize money doubled. What is the new Prize money for PM’s Excellence Award?
a) 5 Lakh
b) 50 Lakh
c) 10 Lakh
d) 20 Lakh

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (20 Lakh)
Important Point : Union Minister Dr. Jitendra Singh has launched the Web Portal for PM’s Excellence Award. The registration for the Award began yesterday. Speaking after the launch, the Minister said, the entire concept and format of the PM’s Excellence Award has undergone a revolutionary change since 2014.The prize money was also doubled this year from 10 lakh rupees to 20 lakh rupees to the awarded District or Organization.[/expander_maker]

9. Which of the following real estate firm will develop 500000 sq ft shopping Mall in Jammu & Kashmir?
a) Emaar Group
b) China Evergrande Group
c) DLF Group
d) Omaxe Group

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (Emaar Group)
Important Point : Dubai-based realty firm Emaar Properties will develop a 5 lakh square feet shopping mall at Srinagar in Jammu & Kashmir. A memorandum of understanding (MoU) has been signed between the governments of Dubai and Jammu & Kashmir to facilitate investments into this proposed project.This will be the first significant FDI investment in the union territory.[/expander_maker]

10. Who is Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir?
a) Satyapal Malik
b) Manoj Sinha
c) RK Mathur
d) Girish Chandra Murmu

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Manoj Sinha)
Important Point : Manoj Sinha is Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir. Girish Chandra Murmu was the first Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir.[/expander_maker]

Also Read: Latest Jobs

Also Read: Current Affairs 2022

Category Wise Current Affairs

Awards and Honours Latest Appointments
Banking News Books and Authors
Cabinet Decisions Defence News
Brand Ambassadors Important Days
International News MoUs and Agreements
National News Obituaries News
Science News Sports News
State Current Affairs Summits & Conference
Static GK Daily Current Affairs

Prashant Chaturvedi YouTube

 

Posted in Current Affairs Quiz

Tags - 2022 Current Affairs QuizCurrent Affairs Quiz 2022Current Affairs Quiz January 2022Current Affairs Quiz January 5 2022Current Affairs Quiz TodayDaily Current Affairs QuizDaily GKEnglish Current Affairs QuizJanuary 2022 Current Affairs QuizJanuary 5 2022 Current Affairs QuizToday's Current Affairs Quiz