Current Affairs Quiz 6 January 2022

January 6 2022 Current Affairs Quiz: Daily Current Affairs plays an important role in every competitive exams like Banking, SSC, Railways, UPSC, State PSC, Technical Exams AAI, DRDO, FSSAI, NTPC, BHEL, ONGC, etc.

January 6 2022 Current Affairs Quiz includes New Appointments, Awards and Honours, Banking News, Defence News, National News, International News, Sports News, State News and Miscellaneous News. A student can score full marks in current affairs if he/she is well versed with latest current affairs 2022. Here in this article we are sharing Current Affairs Quiz January 6 2022 Important GK. January 6 2022 current affairs quiz includes various important questions.

January 6 2022 Current Affairs Quiz, Current Affairs 2022, 6 January 2022, 2022 Current Affairs

Current Affairs Quiz January 6 2022 is very useful for various competitive exams. We collect news from various sources i.e. AIR News, PIB News, Samachar, Editorial, ANI, Wion News, Financial Express, The Hindu, Economic Times, Business Standard, etc.

Click Here to Read Today’s Current Affairs Quiz in Hindi

January 6 2022 Current Affairs Quiz

Prashant Chaturvedi

1.Who of the following recently appointed as President of the USIBC?
a) Atul Keshap
b) Nisha Bhatnagar
c) Arya Tripathi
d) Vikram Malhotra

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (Atul Keshap)
Important Point: Atul Keshap has been appointed President of the US-India Business Council (USIBC) effective January 5.He recently served in Delhi as United States Chargé d’Affaires to India, leading US Embassy team.[/expander_maker]

2.Which of the following day celebrated as POSOCO Day?
a) 3 January
b) 1 January
c) 4 January
d) 5 January

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: A (3 January)
Important Point: POSOCO Day is observed on 3rd January to commemorate its independent functioning that began on 3rd January 2017, under Ministry of Power as one of the Power PSUs after separating from POWERGRID as its subsidiary organization.[/expander_maker]

3.In which state,Shri Nitin Gadkari inaugurated and laid foundation stone for 821 km of National Highways worth Rs 26778 crore?
a)Madhaya Pradesh
b)Uttar Pradesh
c)Rajsthan
d)Andhra Pradesh

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Uttar Pradesh)
Important Point: Union Minister for Road Transport and Highways Shri Gadkari inaugurated and laid foundation stones in Kanpur for 8 National Highway projects worth Rs. 14,199 Crore , in Lucknow for 16 National Highway projects worth Rs. 7409 Crore and in Shringverpur Dham,Prayagraj for 4 National Highway projects worth Rs. 5169 Crore.[/expander_maker]

4. Name the indian social worker, Padma Shree awardee, who died recently in Pune.
a) K Ayyappan Pillai
b) Pramod Verma
c) Sindhutai Sapkal
d) Vallbhai Patel

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (Sindhutai Sapkal)
Important Point: Indian social worker, Padma Shri awardee Sindhutai Sapkal has died in Pune.Sapkal has adopted more than 1,000 orphan children over her long career and has received several awards for her social service.In 2010, a Marathi biopic of Sapkal titled ‘Mi Sindhutai Sapkal Boltey’ was released in Maharashtra.She was awarded the Padma Shri in 2021 in Social Work category.[/expander_maker]

5. Who of the following has been Nominated as new chair of UN Counter Terrorism Committee?
a))K.M.Munshi
b)Shri V. Muraleedharan
c)Shri Nama Nageswara Rao
d)TS Tirumrti

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: D (TS Tirumrti )
Important Point: TS Tirumurti, India’s permanent representative to the United Nations named the new Chair of the UN Counter-Terrorism Committee (CTC) on 4th January 2022. Prior to taking up his current position as Permanent Representative of India to the United Nations, in May 2020, Tirumurti served as Secretary in the Ministry of External Affairs.[/expander_maker]

6. Which of the following nations has joined the ISA by signing the International Solar Alliance Framework Agreement?
a) Antigua and Bangladesh
b) Sri Lanka and Barbuda
c) Antigua and Barbuda
d) Bangladesh and Barbuda

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: C (Antigua and Barbuda)
Important Point: Antigua and Barbuda joined the International Solar Framework in the presence of Indian High Commissioner Dr. K. J. Srinivasa. Antigua and Barbuda has joined the ISA by signing the International Solar Alliance Framework Agreement on 4th January 2022.[/expander_maker]

7. Which of the following tech giant acquired Israeli Cybersecurity startup “Siemplify”?
a) Amazon
b) Google
c) Meta
d) IBM

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Google)
Important Point: Google acquired Israeli cybersecurity startup Siemplify.The price of the acquisition is estimated to be $500 million and will mark the first time the tech giant is buying an Israeli company active in the cybersecurity sector.[/expander_maker]

8. Which of the following Payments Bank is now a Scheduled Bank?
a) Paytm Payments Bank
b) Airtel Payments Bank
c) Fino Payments Bank
d) Vodafone Payments Bank

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Airtel Payments Bank)
Important Point: Airtel Payments Bank Ltd. has been included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934 which means it has been categorised as a Scheduled Bank. With this, the bank can now pitch for government-issued Requests for Proposals (RFP) and primary auctions and undertake both Central and State Government business participating in government-operated welfare schemes.[/expander_maker]

9. Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi (IGRUA) sets a new record of 19,000 flying hours in 2021. Where it is located?
a) Bhopal, Madhya Pradesh
b) Amethi, Uttar Pradesh
c) Pune , Maharashtra
d) Jaipur, Rajasthan

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Amethi, Uttar Pradesh)
Important Point: Indira Gandhi RashtriyaUranAkademi(IGRUA)was established by the Government of Indiain the year 1986 at Fursatganj Airfield, presently in the district of Amethi in Uttar Pradesh.[/expander_maker]

10. Deepak Kumar and Ajay Kumar Chaudhary is the new Executive Directors of RBI. Who is the governor of RBI?
a) T. Rabi Sankar
b) Shaktikanta Das
c) Urjit Patel
d) M.D. Patra

[expander_maker id=”1″ more=”Show Answer” less=”Hide Answer”]Correct Answer: B (Shaktikanta Das)
Important Point: Shaktikanta Das is the governor of RBI, whereas M.K. Jain, M.D. Patra, M.R. Rao, T. Rabi Sankar are the deputy governors of RBI.[/expander_maker]

Also Read: Latest Jobs

Also Read: Current Affairs 2022

Prashant Chaturvedi YouTube

Posted in Current Affairs Quiz

Tags - 2022 Current Affairs QuizCurrent Affairs Quiz 2022Current Affairs Quiz January 2022Current Affairs Quiz January 6 2022Current Affairs Quiz TodayDaily Current Affairs QuizDaily GKEnglish Current Affairs QuizJanuary 2022 Current Affairs QuizJanuary 6 2022 Current Affairs QuizToday's Current Affairs Quiz