DFCCIL Previous Year Paper

DFCCIL Previous Year Paper (SOLVED): Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited (DFCCIL) released official notification for the recruitment to the post of Junior Manager, Executive and Junior Executive etc. Total Number of Vacancies are 1074. Candidates can apply online from 24.04.2021 to 23.05.2021. 

We have launched our own course for DFCCIL Executive (Operations & BD) and Junior Executive (Operations & BD).DFCCIL Study Material Videos Mock Test

Register For DFCCIL Online Classes (LAKSHYA BATCH)

Also Read: DFCCIL Free Videos, PDF Notes

Also Read: DFCCIL Previous Year Paper

Also Read: DFCCIL Railway News

Also Read: DFCCIL Syllabus

Also Read: DFCCIL Cut Off

DFCCIL Previous Year Paper (History of Railways, DFCCIL)

Q1. In which year was the first Railway Budget presented in India during the British Period?
a) 1932
b) 1920
c) 1928
d) 1924
Ans: d) 1924

Q2. How many zones are there in Indian Railways, excluding Metro Rail?
a) 12
b) 10
c) 14
d) 16
Ans: d) 16

Q3. Which is the longest running train of the Indian Railways?
a) Himsagar Express- Jammu Tawi to Kanyakumari
b) Humsafar Express- Agartala to Bengaluru Cantonment
c) Navyug Express- Mangaluru to Jammu
d) Vivek Express- Dibrugarh to Kanyakumari
Ans: d) Vivek Express- Dibrugarh to Kanyakumari

Q4. What is the total route length of Indian Railways as of 31st March 2017?
a) 87,368 Km
b) 67,368 Km
c) 77,368 Km
d) 57,368 Km
Ans: b) 67,368 Km

Q5. How many railway stations are planned to be redeveloped by Indian Railway Station Development Corporation Ltd. as per the Rail Budget of 2018?
a) 600
b) 400
c) 500
d) 700
Ans: a) 600

Q6. Where is the Integral Coach Factory of Indian Railways situated?
a) Varanasi
b) Chennai
c) Patiala
d) Bengaluru
Ans: b) ChennaiDFCCIL Book Operations and BD

Q7. In which year was the computer reservation system started by the Indian Railways?
a) 1989
b) 1986
c) 1995
d) 1992
Ans: b) 1986

Q8. Which of the following is the longest railway bridge in India?
a) Vembanad Bridge
b) Godavari Arch Bridge
c) Havelock Bridge
d) Nehru Setu
Ans: a) Vembanad Bridge

Q9. Which of the following railway station has the highest number of railway platforms in India?
a) New Delhi
b) Howrah
c) Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai
d) Chennai Centarl
Ans: b) Howrah

Q10. As of October 2018, who is the Chairman of the Railway Board?
a) SN Agarwal
b) Girish Pillai
c) Ashwani Lohani
d) AK Mittal
Ans: c) Ashwani Lohani

DFCCIL Previous Year Paper

Q11. Between which of the following sets of stations did the first passenger train run in India?
a) Mumbai and Vadodara
b) Mumbai and Thane
c) Howrah and Chittaranjan
d) Howrah and Asansol
Ans: b) Mumbai and Thane

Q12. What is the total number of railway stations in India as of 31st March 2017?
a) 8349
b) 10349
c) 7349
d) 9349
Ans: c) 7349

DOWNLOAD PDF:- DFCCIL PREVIOUS PAPER (PART-01)

Q13. In which city is the National Academy of Indian Railways situated?
a) Secunderabad
b) Pune
c) Vadodara
d) Jamalpur
Ans: c) Vadodara

Q14. What is the normal advance reservation period for booking accommodation in trains of Indian Railways as of October 2018?
a) 60 Days
b) 120 Days
c) 30 Days
d) 90 Days
Ans: b) 120 Days

Q15. In September 2018, which country rolled out the world’s first hydrogen-powered train? It is touted to be an eco-friendly train.
a) Germany
b) China
c) USA
d) France
Ans: a) Germany

Q16. India’s first high speed electric locomotive with 12000 horsepower was built in April 2018. In which of the following railway factories was it built at?
a) Madhepura
b) Varanasi
c) Chittaranjan
d) Patiala
Ans: a) Madhepura

We have launched our own course for DFCCIL Executive (Operations & BD) and Junior Executive (Operations & BD).DFCCIL Study Material Videos Mock Test

Register For DFCCIL Online Classes (LAKSHYA BATCH)

Q17. How much freight revenue was earned by Indian Railways during the financial year 2017-18?
a) Rs. 1.32 lakh crore
b) Rs. 1.17 lakh crore
c) Rs. 1.27 lakh crore
d) Rs. 1.22 lakh crore
Ans: b) Rs. 1.17 lakh crore

Q18. Which of the following is the biggest revenue earning comodity through freight traffic for Indian Railways?
a) Fertiliser
b) Cement
c) Coal
d) Food Grains
Ans: c) Coal

Q19. In which city is the Rail Wheel Factory of the Indian Railways situated?
a) Chennai
b) Hyderabad
c) Varanasi
d) Bengaluru
Ans: d) Bengaluru

Q20. Who isthe chairman of the Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited (as of October 2018)?
a) Anshuman Sharma
b) Naresh Salecha
c) DS Rana
d) Ashwani Lohani
Ans: d) Ashwani Lohani

Q21. In which city is the National Rail Museum situated?
a) New Delhi
b) Bengaluru
c) Patna
d) Lucknow
Ans: a) New Delhi

Q22. What is the proposed train load under Dedicated Freight Corridor?
a) 12000 tonnes
b) 10000 tonnes
c) 13000 tonnes
d) 11000 tonnes
Ans: c) 13000 tonnes

Q23. Which of the following railway station has the world’s longest railway platform?
a) Gorakhpur
b) Bilaspur
c) Jhansi
d) Kharagpur
Ans: a) Gorakhpur

Q24. Which of the following is NOT among the names of three railway engines that were used to draw the first passenger train in India?
a) Sindh
b) Sahib
c) Sohana
d) Sultan
Ans: c) Suhana

DOWNLOAD PDF:- DFCCIL PREVIOUS PAPER (PART-02)

Q25. Which of the following is the longest Railway tunnel in the world?
a) Gotthard Base Tunnel
b) Seikan Tunnel
c) Yulhyeon Tunnel
d) Channel Tunnel
Ans: a) Gotthard Base Tunnel

Q26. Who among the following is a first female locopilot (train driver) of the Indian Railways in India?
a) Rajashree Sachdev
b) Bhavani Kumari
C) Ritu Chauhan
d) Surekha Shankar Yadav (Surekha Yadav)
Ans: d) Surekha Shankar Yadav (Surekha Yadav)

Q27. Which of the following is the highest railway system in the world?
a) Qingzang Railway, China
b) Ferrocarril Central Andino, Peru
c) Rio Mulatos-Potosi Line, Bolivia
d) PeruRail, Peru
Ans: a) Qingzang Railway, China

Q28. Which of the following Railways line runs parallel to the Arabian Sea, offering views along the coast?
a) Central Railway
b) Konkan Railway
c) Southern Railway
d) Western Railway
Ans: b) Konkan Railway

Q29. Which of the following railway station has the world’s longest railway platform in India?
a) Gorakhpur Railway Station
b) Kollam Junction, Kharagpur
c) Bilaspur Railway Station
d) None of the above
Ans: a) Gorakhpur Railway Station

Q30. Which of the following is the world’s busiest metro system?
a) Tokyo Subway, Japan
b) Beijing Subway, China
c) Seoul Subway, South Korea
d) Shanghai Metro, China
Ans: a) Tokyo Subway, Japan

Q31. Which of the following is the busiest suburban railway network in India?
a) Chennai Suburban Railway
b) Lucknow – Kanpur Suburban Railway
c) Kolkata Suburban Railway
d) Mumbai Suburban Railway
Ans: d) Mumbai Suburban RailwayDFCCIL Book Operations and BD

Q32. Who among the following is known as the father of Indian Railways?
a) Lord Dalhousie
b) Lord Ripon
c) Mahatma Gandhi
d) M.Visweswariah
Ans: a) Lord Dalhousie

Q33. Which of the following is the longest train route in the Indian Subcontinent?
a) Vivek Express – Dibrugarh to Kanyakumari
b) Thiruvananthapuram – Silchar Superfast Express
c) Himsagar Express – Jammu Tawi to Kanyakumari
d) Ten Jammu Express – Tirunelveli Jammu
Ans: a) Vivek Express – Dibrugarh to Kanyakumari

Q34. Which is the India’s first double Decker train?
a) Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express
b) Samjhuata Express
c) Guwahati Thiruvananthapuram Express
d) Ernakulam Hazrat Nizamudin Duronto
Ans: a) Ahmedabad Mumbai Central Double Decker Express

Also Read: Study Materials

Also Read: Latest Job Notifications

Also Read: Current Affairs

Also Read: Static GK

Also Read: Important Articles

We have launched our own course for DFCCIL Executive (Operations & BD) and Junior Executive (Operations & BD).DFCCIL Study Material Videos Mock Test

Register For DFCCIL Online Classes (LAKSHYA BATCH)

DFCCIL CRM Question Answers: Click Here

DFCCIL Union Budget Quiz 2021: Click Here

Prashant Chaturvedi

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *